O zimní Lysé

 

Vzpomínkový zimní výstup na Lysou horu

    Na začátek, když opomeneme to, proč se vlastně jmenuje Lysá hora jako lysá hora, když lysá není, páč na jejím vrcholu nás čeká několik hospod, je patrně naším nejoblíbenějším místem, hlavně pro Pierra :) Kdo jej zná, pochopí, že kvůli focení inverzí a východů slunce. Není to až tak těžká túra, když ji zvládnou i dámy v podpatcích, a také není tou smutnou krajinou, jak říká Ila, páč je tu ta hospoda a pivo, které bodne po výstupu :) A občas tady potkáte i 4 srnky a právě onoho Bednaříka, jak by řekl Karel, kterému jsme zapálili kousek pod Lysou horou svíčku, páč nahoře je takový vítr, že by stejně zhasla. Ale vzpomínky nezhasínají jen tak, pokud člověk nechce, a já chci právě napsat o výstupu v zimě na vrchol, který byl pro Káju podle jeho pohledu nedosažitelný, protože se chudák svou vahou a díky měkkému sněhu krok co krok propadal, a zároveň pak propadal jakési depresi. Jeho pověstnou větu „Za touto zatáčkou to točím“ si pamatujeme doteď, ale vězte, že to neotočil a došel až nahoru, páč volání Lysohorského piva a borůvkovice bylo silnější :) Ale měl to s jeho vahou opravdu těžké, to musíme uznat. Večer, již po návratu domů, na to s úsměvem s námi nad pivem vzpomínal.

 

Takže se nenechte v zimě odradit, a kdykoliv se propadnete do sněhu, vylezte ven a jděte dál :) Rozhodně nestojí za to se jen procházet kolem vodní nádrže.

A je fajn si vzít s sebou lopatu, na které děti v zimě jezdí z kopců, páč nejlepší jízda jakou jsem kdy zažila, byla jízda právě z Lysé hory na lopatě. Bohužel vám pak asi z lopaty nic nezbyde, což jsme důkaz já s Jaromírem, který měl ještě lopatu půjčenou od svého syna :) Lepší je koupit si lopatu vlastní, jinak vás čeká doma vysvětlování a kupování nové :)


 

Tento kratičký článek bych chtěla věnovat na památku Karla Hefky, (ti, co jej znají, ti vědí), vzhledem k mé poslední túře s ním na Lysou horu. „Byla s tebou sranda“. :)

 

Autor: Marty