1.článek o Albánii

 

Albánský prach aneb putování po Albánii s Tomem Cruisem a Pavlem Novým

Na začátek bych jen chtěla zmínit, že netřeba se Albánie bát, protože je to úžasná a krásná země. Nenechte se zastrašit různými povídkami o zmizení 3 Čechů, které už nejspíš v albánských horách nepotkáte. :) Taktéž tam hlady neumřete, neboť mají výbornou kuchyni a v jejich marketech najdete vše potřebné až po dobré pivo, víno a místní brandy :).

Ale zpátky k cestě. V nedaleké vesnici blízko Fryštáku jsme nabrali dalšího člena výpravy, ale to jsme ještě netušili, s kým máme tu čest. Se dozvíme až posléze. V Hulíně, kde nás měla cestovka vyzvednout, jsme potkali dalšího významného člena skupiny, no a posuďte sami, ta podoba tam je :) Pavel Nový jak vyšitý :)

Cesta nám uběhla poměrně rychle, díky dostatečné zásobě vína, i když těch 17 hodin jízdy už bylo na nohách i na kolenech znát :) Horší jak ujít Mt. Blanc :)

Ve Skadaru byla menší zastávka a taky pěkně drahé pivo :) A hlavně pozor na cyklisty, protože tady vás nesrazí auto, nýbrž právě tito rychlojezdci. Po znesvěcení mešity jsme se raději vydali směrem k horám, kde nás to táhlo více.

Krásnou cestou, která trvala asi 3 - 4 hodiny, jsme překonali mnoho nadmořských metrů, poté jsme se však rozhodli, že do kempu dojdeme už po svých, i když nejhorší cestu už průvodci a zároveň řidiči zvládli. Mělo to být jen asi 6 – 7 km, mno ale znáte vzdálenosti a čas Pamíráků, takže to bylo nejméně 10 km, a my, co jme si zašli (že Honzíku :)), jsme měli v nohách o něco více. A to buďme rádi, že jsme to dle mé rady otočili, protože se mi cesta nezdála :) Kemp jsme však nakonec našli a strávili jsme v něm 3 dny. Někdo je tam opravdu jen strávil :)

Na první túru jsme se vydali k jezerům Pejes. Bohužel jsme jako skupina nešli pohromadě, a proto se občas stalo, že někdo zabloudil, anebo šel cestou necestou :) Druhá možnost vycházela o něco líp, protože člověk pak aspoň došel na správnou cestu a dohnal ostatní, i když to měl ztížené. Ovšem pokud jste zabloudili, tak už jste se z toho nevymotali, že Pierre a Pavle? :)

Někteří se totiž vydali opravdu krásným kaňonem nahoru, i když bylo jasné, že tudy cesta nevede, ovšem proč nepokračovati dále, když je to cesta plná obrovských balvanů, které jsem nakonec poznala velmi zblízka :) Naštěstí to odnesla jen naražená noha a bok, ale viseti hlavou dolů z toho srázu není zrovna malebný pohled. :) Takže z jezer nebylo nic a zůstalo jen několikahodinové belhání se zpátky do kempu.

Ostatní, kteří pokračovali k jezerům, se nám vrátili těsně před půlnocí, neboť se od jezer vydali dále (ještě toho neměli dost), a ejhle jaký div, cesta, kterou chtěli sejít zpět do kempu, nějak dále nevedla, resp. vedla z neschůdného srázu. Tudíž absolvovali túru zpět k jezerům a od jezer dolů po tmě, s pár čelovkama, bez vody a teplého oblečení. Ale zvládli to a vrátili se naštěstí v pořádku, i když vyčerpaní a s puchýřema, že Honzíku :) Další túry zvládli bez bloudění, někteří se poučili a někteří zůstanou nepoučitelní.

V dalším kempu jsme konečně poznali, s kým máme tu čest sedět v autě a sdílet stan a nakonec i chatku. Sám velevážený Tom Cruise se s námi vydal do Albánie, prý točit film („Albánský prach“), ale ještě to není official, takže nic jsem tu nepsala.:) Ale podobu s jistou dávkou představivosti nezapře.:)

A dokonce jsme byli svědky velkolepého představení v podobě pečení bannocku, který nám sám upekl, a který nebyl vůbec špatný, akorát to odnesl náš ešus :(. Jen tak dál Tome :).

No a konečně se dostávám k záživnější části naší cesty a to na Safari beach v Černé hoře, krásnou písčitou pláž a ještě krásnější moře, které bylo první den bohaté na vlny a navíc teplé, takže koupání super. Nejezdit do Chorvatska, ale raději zde, protože služby v kempu, pláž a moře jsou daleko lepší. Stojí za to ujet víc km až sem.

Takže Albánii berte za bezpečnou zemi, nenechte se zastrašit zprávami na Nově či rodiči, a vyražte! Ovšem pozor, smolaři jako já, pokud jedete s Pamirem, vždy vynechejte první túru :):):)

 

Autor:Marty

Foto:Pierre